20 4 2023 IČ: 434956
URL Copied!

NOVÝ MODEL HONDA CIVIC TYPE R ZNOVU ZÍSKAL TRAŤOVÝ REKORD PRO SÉRIOVÉ VOZY S POHONEM PŘEDNÍ NÁPRAVY NA NÜRBURGRINGU

NOVÝ MODEL HONDA CIVIC TYPE R ZNOVU ZÍSKAL TRAŤOVÝ REKORD PRO SÉRIOVÉ VOZY S POHONEM PŘEDNÍ NÁPRAVY NA NÜRBURGRINGU
  • Čas na kolo 7 minut 44,881 sekundy pokořil aktuální traťový rekord pro sériové modely s pohonem přední nápravy na delším okruhu z roku 2019

Model Honda Civic Type R 2023, který byl s mezinárodním ohlasem uveden na trh v loňském roce, si neustále připisuje další ocenění a vyznamenání. Posledním z nich je opětovné překonání rekordu pro sériová vozidla s pohonem přední nápravy (FWD) na slavném okruhu Nürburgring Nordschleife o délce 20,8 km.

Dne 24. března 2023 zajeli členové vývojového týmu Civic Type R kolo za 7 minut 44,881 sekundy na nesmírně náročném německém okruhu, kterému se přezdívá „Zelené peklo“. Civic Type R se tak stal nejrychlejším sériově vyráběným vozidlem s pohonem přední nápravy. Tohoto času bylo dosaženo na upravené a prodloužené trati (20,8 km), jak ji vymezilo vedení okruhu v roce 2019.

Model Type R ve své nejnovější verzi poskytuje výkon 329 HP a točivý moment 420 Nm. Ve spojení s modernizovanou šestistupňovou manuální převodovkou zrychlí z 0 na 100 km/h za pouhých 5,4 sekundy a dosahuje maximální rychlosti 275 km/h.

K rekordnímu času přispěl také nový, uhlazenější design exteriéru modelu Civic Type R 2023 s vysoce pokročilými aerodynamickými řešeními, jako je úhel výše umístěného zadního křídla a komplexní prvky podvozku, jejichž kombinace vytváří přesně definovaný přítlak.

Navíc o 35 mm delší rozvor kol ve srovnání s předchozím modelem Type R a víceprvkové zavěšení zadních kol doplňuje výrazně širší rozchod zadních kol. Vůz je tak oproti předchůdci stabilnější v zatáčkách. Tyto součásti byly také zdokonaleny opakovaným testováním na dálnici i na trati Nürburgring.

„Pro model Civic Type R byl zvolen vývojový koncept „Ultimate Sport 2.0“, jehož cílem je stvořit dokonalý sportovní model s pohonem přední nápravy, který vzbuzuje důvěru řidičů a zároveň v nich probouzí vzrušení, po kterém vždy toužili,“ vysvětluje Hideki Kakinuma, hlavní konstruktér modelu Civic Type R. „Od uvedení modelu Civic TYPE R v roce 2022 jsme po celém světě zaznamenali řadu pozitivních ohlasů, které daleko předčily naše očekávání. Zbývala však ještě jedna výzva, kterou jsme museli zvládnout – zajistit, aby byl nejrychlejším modelem s pohonem předních kol na okruhu Nürburgring.

„Šest let po předchozí generaci jsme dosáhli nové dimenze ve vývoji modelu Type R a nadšení, které jsme do něj vložili. Pokud již náš nejnovější model Civic Type R už vlastníte nebo pokud se brzy stanete jeho vlastníky, opravdu doufáme, že si model Civic Type R zamilujete a užijete si ho.“

Videozáznam z dosažení traťového rekordu si můžete prohlédnout zde.

- KONEC -

 

 *Poznámka editora – čas byl dosažen modelem Type R, který je odlehčenou verzí současného provedení. Tento model bude omezeně dostupný pouze na evropských trzích s levostranným řízením jako Type R verze S.

Čas na kolo byl dosažen na pneumatikách Michelin Pilot Sport Cup 2 Connect které jsou k dispozici prostřednictvím společnosti Michelin.

Pro více informací o modelu Civic Type R klikněte zde: https://www.honda.cz/cars/new/civic-type-r/overview.html

14 Celkom položiek
No media available
13 Súvisiace obrázky
1 Súvisiace vídeá